La Veu Entesa


 "La Veu Entesa" respon a un bloc d'entrevistes amb escriptors i escriptores que presenten la seva darrera obra. Sentir els autors comentar el llibre que acaba de veure la llum és relament un plaer en tots els sentits. No us perdeu les recomanacions que regalen a l'audiència quan l'Elvira Compte els demana com fer per escriure millor.



Vicenç Llorca era la veu entesa del dia 10 de Juny

Tot el soroll del món, editada per Columna, és el debut novel•lístic del reconegut poeta Vicenç Llorca. L’argument de la novel•la explica un moment clau de la vida de Francesc qui creu que no podrà viure de nou una atracció amorosa com la que va sentir per la seva difunta dona. Però en un viatge de plaer a la República Dominicana, coneix la Marta, una turista barcelonina com ell a qui el marit va deixar per una altra dona. De manera inesperada, les seves afinitats els desperten sentiments amagats. Clica aquí per escoltar l’entrevista.




Sílvia Alcàntara era la Veu Entesa del divendres 1 d'abril de 2011

L’escriptora d’Olor de colònia era la veu entesa del Va de lletra del divendres dia 1 d'abril. Sílvia Alcàntara ens presentava la seva segona novel•la La casa cantonera d’Edicions 1984 “...una torrentada on els sentiments tèrbols i els desitjos profunds es mostren sense traves i on la serenitat només arriba amb l’acceptació dels sentiments oposats a l’ànima” . Clica per escoltar l’entrevista.







Pep Albanell ens acompanyava el vint-i-cinc de març de 2011
Pep Albanell (Joles Sennell) era la veu entesa del divendres vint-i-cinc de març. L’escriptor de la Seu ens presentava la reedició de Dolor de Rosa editada per La Magrana. "Un llibre de contes que, a través d’un empleat, explica els Dolors de rosa: un mal molt dolç, suau i subtil... Es tracta d’un recull de contes, plens de fantasia carregats del seu bon humor característic i una prosa deliciosa. Dolor de Rosa toca temes com la vida urbana, els sentiments, les relacions humanes, veritat i mentida..." clica aquí per escoltar l’entrevista.




L’escriptora Laia Membrive ens acompanyava l’onze de Febrer.
L’autora de Granollers ens presentava De quin color ho veus? Un conte adreçat a nens, pares i educadors que parla del daltonisme: una anomalia visual i en la majoria de casos d'origen genètic. Escolteu-la prement aquí.  



Teresa Roig ens visitava el dia 3 de desembre


 L’escriptora de L’herència dels Horst i de Pà amb xocolata, ens presentava la seva darrera novel•la El primer dia de les nostres vides, ed. Proa, Premi Roc Boronat 2010. Roig ens parlava dels secrets de la novel•la i ens oferia consells per aconseguir millorar els nostres redactats. Clica aquí per escoltar l’entrevista.



Antoni Argent presentava Després de Classe el  12 d'octubre

El divendres 12 de novembre, Antoni Argent ens acompanyava a La Veu Entesa. L’escriptor de Les Franqueses ens presentava Després de Classe, ed. Malhivern, una novel·la amb temàtiques relacionades amb l’ensenyament: des de la figura del professor particular; el fenomen del fracàs escolar amb exposició de causes i solucions; i un anàlisi de nous models educatius com el cas finlandès. Antoni Argent ens parlava de tot plegat i també de què cal fer per millorar els nostres redactats. Clica aquí per escoltar l’entrevista.



Joan-Lluís Lluís ens acompanyava a La Veu Entesa el passat vint-i-nou d’octubre

 L’escriptor de la Catalunya nord ens oferia les receptes d’una Xocolata desfeta, ed. La magrana, que no es gaudeix amb el paladar:

Aquesta escena serveix Joan-Lluís Lluís per donar forma als seus Exercicis d'estil particulars. A la manera de Raymond Queneau, Lluís ha escrit la mateixa història de 123 maneres diferents. El resultat és una Xocolata desfeta que us servim en forma de llibre, un recital joiós de celebració de la llengua catalana: dels seus diversos resgistres, de la literatura que li ha donat caràcter, de la bellesa que atresora i de la plasticitat infinita que s'hi manifesta en un joc de miralls. Recomanem sense embuts ni pudor la lectura de Xocolata desfeta (Exercicis d'espill) als amants dels jocs de paraules, als lletraferits i als parlants a peu d'obra que gaudeixen, custodien i conreen la nostra llengua. A tots vosaltres, bon profit!

Clica aquí per a escoltar l’entrevista!



El divendres 15 d'octubre Daniel Cassany ens parlava de "Esmolar l'eina"

El divendres 15 d’octubre, Daniel Cassany, professor d’anàlisi del discurs de la Universitat Pompeu Fabra i autor entre altres de La cuina de l’escriptura ens oferia per antena tots els secrets que ofereix Esmolar l'eina. Manual de redacció adreçat a professionals editat per Empúries. “Els capítols 8 i 9, «Prosa» i «Més prosa», estan dedicats a l’aspecte més lingüístic, sobre què cal saber per redactar bé. S’hi tracten aspectes com ara la llargada de les oracions, l’estil nominal i l’estil verbal, la manera de controlar les complementacions o bé la bondat de les afirmacions i el perill de les negacions. També s’hi parla de les característiques pròpies de la prosa especialitzada: de l’ús general del present i de la tercera persona, del risc que es corre amb l’ús de les passives, de les oportunitats de les actives, de la cautela davant de l’ús del gerundi, dels verbs febles o amb poc pes semàntic, de l’ordre i la posició de la informació, de la recomanació de situar al final els complements pesants, dels incisos, etc.”(2008: Salvador i Pedrosa).


Escolta l’entrevista a Daniel Cassany




L'escriptora Maria Rosa Nogué ens presentava "La casa dels cants" l'1 d'octubre

Maria Rosa Nogué ens visitava i presentava la seva darrera novel·la el dia 1 d’octubre. L’escriptora, filòloga, professora de l’Ateneu Barcelonès... i músic, ens presentava “La casa dels cants” ed. Barcanova: una novel•la recreada en dos espais de temps diferents, en què cantaires de l’Orfeó Català junt a tot us seguit de musses i fets paranormals instal·lats al Palau de la música fan gaudir el lector d’una història plena de misteri. Nogué ens parlava de “La casa dels cants” i de l’art d’escriure.




L'escriptor Isidre Grau ens presentava La bellesa del diable, editada per Columna, el divendres divuit de juny

 "Quantes vides haurem de viure per saber que no ens estem enganyant?" és la pregunta que es fa en Tomàs mentre repassa el darrer episodi viscut amb la Glòria, i que fa més d'una setmana ha reaparegut a la seva vida.

Una història que planteja la superació dels inferns personals i els límits de la redempció. És possible tancar la porta al passat i que no torni mai més? N'hem parlat amb el seu autor, escolta l'entrevista.


Pep Campei ens acompanyava el divendres onze de juny

El col•lectiu Pep Campei, enguany, guanyador del certamen literari de novel•la Vila d’Ascó, ens presentava L’artefacte. “L’artefacte, que el publicarà l'editorial Cossetània, se situa al voltant d’un premi literari a Andorra, i la primera part de l’obra la componen 6 històries de 6 personatges que, en un moment de la vida, decideixen escriure un conte i es completa en el decurs de la festa literària on es fa la selecció dels premiats i aquests 6 personatges viuen i es manifesten en els seus monòlegs a mesura a que són eliminats o avancen en la classificació final del premi”.(El punt 18.05.10)
Pep Campei està format per una família literària conformada pel Professor i escriptor Pep Albanell, Carme Ballús, Amadeu Ballester, Muntsa Collell, Pere Juncadella, Elvira Compte i Imma Guiteres, amb l’excel•lent suport de Montserrat Bayà, Jordi Camasolives i Rosa Tort. Clica aquí per escoltar l'entrevista.







El divendres 7 de maig ens acompanyava Marc Cerdó. L’autor mallorquí ens presentava la seva primera novel•la, “Males Companyies” editada per Club Editor. Podeu escoltar l'entrevista en què l'autor ens en feina la presentació. També hi trobareu les recomanacions que ens proposava alhora d’escriure.






Vicenç Llorca ens visitava el divendres 16 d’abril. El poeta, escriptor i crític literari ens presentava un volum que aplega tota la seva poesia sota el títol Les Places d’Ulisses.Poesia reunida (1984-2009), editat per Òmicron. Els lectors amb aquest exemplar tenim la possibilitat d’accedir als vuit títols de poesia, que Llorca ha concebut al llarg de vint-i-cinc anys, en un sol llibre. A l'entrevista, podeu escoltar el poeta recitar un tastet de la seva obra i també escoltar-lo parlar de l’estructura dels poemes.





L’autora de “La darrera carta” Carme Ballús ens acompanyava el divendres 26 de març a l’espai de La Veu Entesa. La filòloga, escriptora i guanyadora (entre molts altres) del premi literari Vent de Port 2009 ens explicava, a l’entrevista, com a base de treballar damunt d’un text (amb traça i paciència) se li arriba a col•locar l’etiqueta de qualitat. “La darrera carta” dóna nom al recull de contes finalistes del premi literari Vent de port 2009, Pagès editors.





Daniel Cassany entrava per antena el divendres 19 de març i ens guiava a través de La cuina de l’escriptura : un assaig planer dirigit a qui pretén millorar el seu redactat. L’autor ens oferia les receptes i els ingredients per a reforçar la qualitat dels nostres textos. Llegir els llibres d’en Daniel Cassany comporta una evolució.
La cuina de l’escriptura ha esdevingut un clàssic (després de desenes d’edicions en diferents llengües). Malgrat això, qui el fulleja per primera vegada hi troba el mateix contingut i plaer d’aquells que l’obrien quan encara era calent l’any 1983. Si ja teniu La cuina de l’escriptura a mà, us recomanem Esmolar l’eina, la segona part de La cuina... ambdós editats per Empúries, també els trobeu en llengua castellana. (“La cocina de la escritura” ed. Anagrama, i, “Afilar el lapicero” editorial Quinteto).

Clica aquí per a escoltar l’entrevista amb Daniel Cassany.




L’escriptor Josep Masats ens acompanyava el vint-i-sis de febrer. El poeta ens convidava a submergir-nos dins l’essència de la poesia mitjançant els dos-cents trenta-cinc Fragments de vidre que conformen el seu darrer recull d’Haikús. Josep Masats, a l’entrevista, ens apropava la mètrica del poema japonès "Escriu estaviant la tinta" ens deia en un d'aquest poemes.



L'escriptor Xulio Ricardo Trigo era el convidat del Va de lletra el 4.02.10 L'autor gallec presentava la seva darrera novel·la històrica, El somni de Tàrraco, Barcelona, edicions 62. Una novel·la de crims, traïcions, amor i revoltes a la Catalunya Romana.

Clica aquí per escoltar l'entrevista amb en Xulio Ricardo Trigo.




L’edició passada, Josep Albanell rememorava l’inici d’Ofèlia Dracs, un grup de joves escriptors dels anys setanta que produïen per primera vegada literatura de gènere en llengua catalana. L’autor, constructor d’un univers literari amb més de cent títols, conegut pels més menuts per Joles Sennell, ha visitat en diferents ocasions els nostres estudis en què ens ha honorat amb moments de tertúlia inoblidables. Professor de lletres a l’Ateneu barcelonès, ens obsequiava magnànim amb lliçons magistrals de qui domina la ploma.





El 25 de Maig de 2009 ens visitava la Mònica Esbert. L'escriptora de Sant Fost presentava El silenci sota l'aigua, i en deia el següent: "L'obra EL SILENCI SOTA L'AIGUA és una obra d'intriga de 6 personatges.Cada un d'ells ens explica un tros de la història que està carregada de mals entesos, problemes greus, xantatges, desenganys, i molta sang freda!"






Josep Maria Espinàs, la primavera passada, ens presentava A peu per Múrcia , Barcelona, ed. La Campana, el seu vintè llibre de viatges a peu per la península. Escolteu-lo parlar de la ruta pel Valle de ricote i també del seu ofici d’escriptor.











Isidre Grau parlava de l'escriptor amb ofici. Amb més de dotze anys d'experiència en docència de teoria literària a l'escola de lletres de l'Ateneu Barcelonès i amb l'autoria d'assaigs com L'arquitectura del conte. 2001. ed.octaedro-accent i  La maleta de l'escriptor. 2005. ed. Rosa dels vents, l'arquitecte de Vinyes de Saball - l’espai literari creat amb Vent de memòria (1984) i que després ha anat ampliant amb les 5 novel·les del cicle obert amb Els colors de l’aiguaexplicava amb pèls i senyals la fòrmula per a acarar-se a un full en blanc.